CT-scanning med kontrast bivirkninger

Byokobarn

okt 2, 2023

Hvad er en CT-scanning med kontrast?

En CT-scanning med kontrast er en medicinsk procedure, der bruges til at få detaljerede billeder af kroppens indre organer, blodkar og væv. Kontrastmidlet, også kendt som kontraststof, er en substans, der injiceres i kroppen for at gøre det lettere at se forskelle mellem forskellige strukturer på CT-billederne.

Hvordan fungerer en CT-scanning med kontrast?

En CT-scanning med kontrast fungerer ved at kombinere brugen af røntgenstråler og et kontrastmiddel. Røntgenstrålerne passerer gennem kroppen og opfanges af en detektor, der omdanner dem til billeder på en computerskærm. Kontrastmidlet, som normalt er et jodholdigt stof, injiceres enten i en blodåre eller direkte i det område, der skal undersøges. Dette gør det muligt for lægen at se forskelle i blodgennemstrømning, organfunktion og vævstæthed på billederne.

Hvad bruges kontrastmidlet til?

Kontrastmidlet bruges til at forbedre visualiseringen af forskellige strukturer og processer i kroppen under en CT-scanning. Det gør det lettere for lægen at identificere og vurdere tilstedeværelsen af tumorer, betændelsestilstande, blodpropper, blødninger og andre abnormiteter. Kontrastmidlet kan også hjælpe med at vurdere organfunktion og blodgennemstrømning.

Hvordan udføres en CT-scanning med kontrast?

Forberedelse til en CT-scanning med kontrast

Før en CT-scanning med kontrast vil du muligvis blive bedt om at undgå at spise eller drikke i et par timer for at forberede din krop. Du kan også blive bedt om at fjerne smykker, briller og andre metalgenstande, da disse kan forstyrre billederne. Det er vigtigt at informere din læge om eventuelle allergier, tidligere reaktioner på kontrastmidler eller nyreproblemer, da disse kan påvirke proceduren.

Gennemførelsen af en CT-scanning med kontrast

Under en CT-scanning med kontrast vil du blive placeret på en bevægelig bord, der glider ind i en åben ringformet scanner. Du vil blive bedt om at ligge stille og trække vejret normalt under scanningen. En sygeplejerske eller radiograf vil administrere kontrastmidlet enten gennem en blodåre i armen eller ved at injicere det direkte i det område, der skal undersøges. Du kan føle en varm fornemmelse eller en metallisk smag i munden, når kontrastmidlet injiceres. Det er normalt og forsvinder normalt hurtigt.

Hvad er bivirkningerne ved en CT-scanning med kontrast?

Almindelige bivirkninger

De fleste mennesker oplever ingen bivirkninger ved en CT-scanning med kontrast. Nogle almindelige bivirkninger kan dog omfatte:

  • Kvalme
  • Opkastning
  • Kløe eller udslæt
  • En varm fornemmelse eller en metallisk smag i munden

Sjældne, men alvorlige bivirkninger

Sjældne, men alvorlige bivirkninger ved CT-scanning med kontrast kan omfatte:

  • Allergiske reaktioner, såsom åndedrætsbesvær, hævelse af ansigtet eller udslæt over hele kroppen
  • Alvorlige nyreproblemer, især hos personer med eksisterende nyresygdom
  • Anafylaktisk chok, en livstruende allergisk reaktion

Hvordan kan bivirkninger ved en CT-scanning med kontrast håndteres?

Forebyggelse af bivirkninger

For at minimere risikoen for bivirkninger ved en CT-scanning med kontrast kan det være nødvendigt at tage visse forholdsregler:

  • Informér din læge om eventuelle allergier, tidligere reaktioner på kontrastmidler eller nyreproblemer
  • Drik rigeligt med væske efter scanningen for at hjælpe med at skylle kontrastmidlet ud af kroppen

Behandling af bivirkninger

Hvis du oplever alvorlige eller vedvarende bivirkninger efter en CT-scanning med kontrast, skal du straks kontakte din læge. Afhængigt af bivirkningerne kan lægen anbefale forskellige behandlinger, såsom medicin til at lindre symptomer eller yderligere undersøgelser for at vurdere årsagen til bivirkningerne.

Hvornår skal man kontakte lægen efter en CT-scanning med kontrast?

Det er vigtigt at kontakte din læge efter en CT-scanning med kontrast, hvis du oplever alvorlige eller vedvarende bivirkninger, såsom:

  • Allergiske reaktioner, såsom åndedrætsbesvær, hævelse af ansigtet eller udslæt over hele kroppen
  • Alvorlig kvalme eller opkastning
  • Ændringer i urinproduktion eller smerter i lænden

Opsummering

En CT-scanning med kontrast er en medicinsk procedure, der bruges til at få detaljerede billeder af kroppens indre organer, blodkar og væv. Kontrastmidlet, der injiceres i kroppen, hjælper med at forbedre visualiseringen af forskellige strukturer og processer under scanningen. De fleste mennesker oplever ingen bivirkninger ved en CT-scanning med kontrast, men nogle almindelige og sjældne, men alvorlige bivirkninger kan forekomme. Det er vigtigt at kontakte din læge, hvis du oplever alvorlige eller vedvarende bivirkninger efter en CT-scanning med kontrast.

By okobarn